فهرست مطالب

مجله سلامت و بهداشت
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه مومنی ها، رامین نبی زاده، امیر حسین محوی، سیمین ناصری، محمد صادق حسنوند، روح الله رستمی صفحه 7
    زمینه و هدف
    همگام با توسعه و پیشرفت در جوامع کنونی آلاینده های متعددی به محیط زیست انتشار می یابند. سمی ترین آلاینده های منتشره به محیط زیست دی اکسین ها و فوران ها می باشد که از منابع طبیعی و انسان ساخت تولید می شوند. هدف از این مطالعه برآورد میزان انتشار دی اکسین ها و فوران ها از منابع مختلف در ایران، تعیین وضعیت بارگذاری آلودگی در استان های کشور و پهنه بندی آن در GIS جهت تبیین وضعیت انتشار این آلاینده ها از منابع مختلف می باشد.
    روش کار
    به منظور دستیابی به اهداف این مطالعه ابتدا منابع انتشار دی اکسین ها و فوران ها شناسایی و سپس با مراجعه به سازمان های متولی، داده های مورد نیاز جهت برآورد میزان انتشار این آلاینده ها از طریق پرسشنامه های مربوطه جمع آوری شد. در نهایت با استفاده از فاکتورهای انتشار تعیین شده توسط برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد، میزان انتشار هرکدام از منابع برآورد گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Excel استفاده شد و وضعیت بارگذاری آلودگی در استان های کشور با نرم افزار Arc GIS پهنه بندی گردید.
    یافته ها
    براساس نتایج بدست آمده میزان انتشار دی اکسین و فوران در ایران در سال 1388، برابر 1957 گرم بوده است که از این مقدار8/705 گرم به هوا، 5/0 گرم به آب، 5/463 گرم به زمین، 1/144 گرم به محصولات وارد شده و 2/643 گرم آن به صورت خاکستر باقی می ماند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که میزان انتشار دی اکسین و فوران در ایران بسیار زیاد می باشد و تعیین راهکارهای مدیریتی مناسب جهت کنترل این آلاینده خطرناک الزامی می باشد.
    کلیدواژگان: آلاینده، دی اکسین ها و فوران ها، منابع انتشار، ایران، GIS
  • علی شهریاری، امیرحسین نافذ، سمیرا نوروزی، محسن حیدری صفحه 17
    زمینه و هدف
    با توجه به خطرات بهداشتی استخرهای شنا، پایش کیفیت آب آنها جهت اطمینان از سلامت آب و رعایت استانداردها لازم است. هدف از این نیز مطالعه بررسی کیفیت میکروبی آب استخرهای شنای شهر گرگان در سال 1388 از نقطه نظر کلر آزاد باقیمانده و شاخص های میکروبی کل کلیفرم، کلیفرم مدفوعی، سودوموناس آئروژناز و استرپتوکوک مدفوعی است.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، تعداد 209 نمونه میکروبی در تمام فصول سال 1388 از استخرهای شنای شهر گرگان گرفته شد و جهت انجام تست های میکروبی، با حفظ زنجیره سرد و شرایط استریل، به آزمایشگاه منتقل گردید. همزمان با برداشت نمونه میکروبی، کلر آزاد باقیمانده آب استخرها نیز توسط کیت های کلرسنجی بر پایه روش تغییر رنگ DPD سنجش گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در سال 1388 غلظت کلر آب استخرها در 84/25%، 16/74%، 94/67% و 15/41% به ترتیب برابر 0/0<، 6/0< میلیگرم بر لیتر و در رنج بهینه 3-1 میلیگرم بر لیتر بودند و به طور متوسط 35/14%، 96/11%، 05/10% و 13/8% نمونه ها به ترتیب به کل کلیفرم، کلیفرم مدفوعی، سودوموناس آئروژناز و استرپتوکوک مدفوعی آلوده بودند. بهترین نتایج میکروبی مربوط به فصل بهار بود. همچنین رابطه معناداری بین کیفیت میکروبی و غظت کلر آزاد باقیمانده وجود داشت.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه مشخص گردید که آلودگی نسبی میکروبی در آب استخرهای شنای شهر گرگان وجود دارد. تقریبا تمام آلودگی ها در نمونه های گرفته شده از استخرهای فاقد کلر آزاد باقیمانده وجود داشت. کلر باقیمانده باعث بهبود قابل ملاحظه کیفیت آب استخرهای شنای شهر گرگان گردید. با این حال به دلیل این که در بیش از 25% موارد، غلظت کلر باقیمانده برابر صفر برآورد گردید، می بایست توجه کافی بر حفظ غلظت کلر در رنج مجاز صورت گیرد.
    کلیدواژگان: استخرهای شنا، کیفیت میکروبی، کلر آزاد باقیمانده، گرگان
  • لیلا علیزاده، مرضیه اکبرزاده، مانی رمزی، فاطمه میر ارشادی صفحه 27
    زمینه و هدف
    مطالعات مختلف، نتایج متناقضی را در زمینه ارتباط غلظت های غیرطبیعی هموگلوبین خون مادر با برخی از پیامدهای نامطلوب بارداری گزارش نموده اند. مطالعه حاضر به منظور بررسی پیامدهای تولد در زنانی انجام شد که در سه ماهه اول بارداری، دارای سطوح نرمال هموگلوبین بودند.
    روش کار
    طی مطالعه ای پیگیر، 108 نفر از زنان باردار سالم با سن بارداری 14-10 هفته و g/dl11Hb≥ از بین زنان مراجعه کننده به کلینیک های مراقبت های بارداری شیراز، به روش تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و تا زمان تولد نوزاد مورد پیگیری قرار گرفتند. در اواخر سه ماهه اول، دوم و سوم بارداری، علاوه بر اخذ شرح حال و معاینه فیزیکی، غلظت هموگلوبین مادر اندازه گیری شد و ارتباط آن با وزن و نمره آپگار نوزاد مورد بررسی قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل آماری از نرم افزار SPSSاستفاده شد.
    یافته ها
    میزان بروز کم خونی در سه ماهه دوم و سوم بارداری به ترتیب 8/12 و9/27 درصد بود. 1/29 درصد از زنان در سه ماهه اول و 8/5 درصد در سه ماهه دوم، دارای هموگلوبین بالاتر از g/dl2/13 بودند. بین وزن هنگام تولد با غلظت هموگلوبین مادر در سه ماهه دوم (02/0P=) و سه ماهه سوم بارداری (03/0P=) ارتباط معنی داری مشاهده شد. همچنین میزان تولد نوزاد با نمره آپگار کمتر از 8، در مادرانی که در سه ماهه دوم بارداری، دارای هموگلوبین کمتر از g/dl 5/10و یا بیشتر از g/dl 2/13بودند؛ به طورمعنی داری (001/0 >P) افزایش داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه برخی از پیامدهای نامطلوب تولد، در مادرانی که در سه ماهه دوم و سوم بارداری، دارای غلظت های غیر طبیعی هموگلوبین بودند؛ افزایش داشت، لذا کنترل روتین میزان هموگلوبین خون مادرعلاوه بر سه ماهه اول بارداری؛ درسه ماهه دوم و سوم نیز پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: هموگلوبین، پیامدهای تولد، بارداری
  • حافظ گلستانی فر، سیمین ناصری*، امیر حسین محوی، محمد هادی دهقانی، انور اسدی صفحه 36
    زمینه و هدف

    آب های زیرزمینی از مهم ترین منابع برای تامین آب شرب شهرها به شمار می روند. آلودگی آب های زیرزمینی در بسیاری از مناطق دنیا به صورت یک مشکل جدی مطرح است و نیترات شایع ترین آلاینده شیمیایی آب های زیرزمینی در جهان می باشد. افزایش آن در آب زیرزمینی منجر به غیر قابل استفاده شدن منابع آب زیرزمینی شده است. هدف از این مطالعه بررسی حذف نیترات از آب های زیرزمینی با استفاده از پودر آلومینیوم می باشد.

    روش کار

    در این تحقیق امکان حذف نیترات از آب های زیرزمینی با استفاده از پودر آلومینیوم با مش 200-100 مورد مطالعه قرار گرفت. مطالعه به صورت مجزا در بطری های ml 250 در دمای oC25-20 انجام گرفت. غلظت نیترات در طول موج های 220 و 275 نانومتر با اسپکتروفتومتر تعیین گردید. هر یک از آزمایشات سه بار تکرار و میانگین نتایج مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل از این تحقیق مشخص ساخت که در سیستم ناپیوسته با افزایش pH و افزایش دز جاذب، کارایی حذف نیترات افزایش می یابد. به نحوی که در 10=pH، زمان 50 دقیقه و غلظت mg/l10 نیترات، 52 درصد نیترات موجود در سیستم حذف گردید. همچنین با افزایش میزان پودر آلومینیوم از 5/0 به 1 گرم در لیتر کارایی حذف نیترات به میزان 20 درصد افزایش می یابد.

    نتیجه گیری

    با توجه به هزینه های نسبتا پایین، سهولت روش، ایمن بودن و کارایی مناسب این سیستم، استفاده از این روش جهت رفع آلودگی نیترات از منابع آب زیرزمینی جهت مصارف آشامیدنی و صنعتی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: نیترات، پودر آلومینیوم، محلول های آبی
  • مهدی فضل زاده دویل، امیرحسین محوی، سجاد مظلومی، رامین نبی زاده، مسعود یونسیان، شاهرخ نظم آرا صفحه 45
    زمینه و هدف
    از جمله ترکیبات ارگانوکلره هالوژنه، تری هالومتان ها (کلروفرم برمو دی کلرومتان، دی برموکلرومتان، و تری برموفرم) می باشند. این ترکیبات در نتیجه واکنش کلر آزاد با برخی ترکیبات آلی در آب به وجود می آیند. خطرات بالقوه و خصوصیات سرطان زایی THMs اثبات شده است. به همین منظور، در این مطالعه سعی بر آن شده است که غلظت این ترکیبات در آب شرب مصرفی خروجی از تصفیه خانه جلالیه اندازه گیری شود.
    روش کار
    در این تحقیق که در سال 1388 انجام گرفت، غلظت تری هالومتان ها با شاخص کلروفرم در خروجی تصفیه خانه آب جلالیه اندازه گیری شد. نمونه برداری ها ماهیانه و در هنگام صبح انجام می گرفت. پس از انتقال نمونه ها به آزمایشگاه جهت عمل کلر زدایی، از تیوسولفات سدیم استفاده می شد. فاصله نمونه برداری تا آنالیز کمتر از 6 ساعت بود. سپس غلظت تری هالومتان (کلروفرم) نمونه ها توسط دستگاه GC قرائت می شد.
    یافته ها
    متوسط غلظت کلروفرم در آب ورودی تصفیه خانه جلالیه برابر با μg/l 42/7 بود. و متوسط مقدار pH آب خام و آب تصفیه شده به ترتیب برابر با 92/7 و 87/7 بود.
    نتیجه گیری
    متوسط غلظت کلر در ورودی و خروجی تصفیه خانه به ترتیب برابر با 73/0 و 94/0میلی گرم در لیتر بود. با وجود متوسط کلر باقیمانده برابر با 94/0، غلظت کلرو فرم در خروجی تصفیه خانه بسیار پایین تر از حد مجاز تری هالومتان آب آشامیدنی ایران و سازمان بهداشت جهانی (g/lμ 200) می باشد. بیشترین غلظت تری هالومتان مربوط به ماه اردیبهشت بود.
    کلیدواژگان: تری هالومتان، آب شرب تهران، کلروفرم، کلر باقیمانده
  • علی اکبر محمدی، عبدالایمان عمویی، حسینعلی اصغرنیا، حوریه فلاح، بهرام مکاری صفحه 53
    زمینه و هدف
    پسماندهای جامد آزمایشگاهی بخش مهمی از مواد زاید جامد شهری هر جامعه را تشکیل داده و حاوی عوامل میکروبی و شیمیایی بیماری زا و اشیای نوک تیز بوده که سلامت کارکنان، بیماران و مراجعه کنندگان به آزمایشگاه ها را در معرض خطر قرار می دهد. این مطالعه با هدف بررسی کمی و کیفی مواد زاید جامد تولیدی از آزمایشگاه های تشخیص پزشکی شهر بابل در سال 1389 صورت گرفته است.
    روش کار
    این مطالعه به صورت توصیفی- مقطعی، در آزمایشگاه های تشخیص پزشکی شهر بابل انجام گردید. در این بررسی، از 22 آزمایشگاه تشخیص پزشکی شهر بابل، 12 آزمایشگاه به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب و از هر آزمایشگاه، کلیه مواد زاید جامد تولیدی، در 3 روز متوالی یک هفته، بر حسب کیفیت و پتانسیل خطرزایی به 4 گروه زباله های عفونی، زباله های شیمیایی سمی و خطرناک، اشیای نوک تیز و زباله های معمولی جداسازی شده و مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز فیزیکی و توزین اجزای زباله های معمولی مراکز منتخب بر حسب نوع پسماند با استفاده از ترازوی دیجیتالی انجام گردید.
    یافته ها
    میانگین میزان پسماند جامد تولیدی از هر آزمایشگاه 75/193 کیلوگرم در ماه بوده که 67/38 درصد آن به زباله معمولی، 92/51 درصد به زباله عفونی، 64/4 درصد به زباله شیمیایی خطرناک و 77/4 درصد به زباله نوک تیز مربوط می گردد. در آنالیز فیزیکی زباله معمولی، میانگین درصد اجزای موجود شامل پسماند غذایی، کاغذ و کارتن، پلاستیک، شیشه، فلز و اجزای دیگر به ترتیب 5/37، 06/33، 4/25، 42/2، 21/1 و 41/0 بدست آمد. میزان کمینه و بیشینه پسماند جامد تولیدی به ترتیب 03/1 و50/16 کیلوگرم در روز و میانگین سرانه کل زباله به ازای هر مراجعه کننده 07/0 کیلوگرم در روز می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به میزان زیاد پسماندهای عفونی در آزمایشگاه های تشخیص پزشکی و با عنایت به خطرزایی این گونه مواد زاید، نظارت دقیق و مستمر بر نحوه مدیریت این گونه مواد زاید جهت تامین، حفظ و افزایش سطح سلامت کارکنان، بیماران و کلیه مراجعه کنندگان به آزمایشگاه ضروری خواهد بود.
    کلیدواژگان: آزمایشگاه، پسماند جامد، زباله عفونی، بابل
  • امیرحسام حسنی، مریم حضرتی، مرتضی عالیقدری صفحه 61
    زمینه و هدف
    فاضلاب های بیمارستانی که دارای عوامل بیماریزا، مواد دارویی و سمی می باشد، تخلیه آن ها در چاه های جاذب یا شبکه فاضلاب شهری منجر به بحران آلودگی منابع آب می شود، بنابراین لازم است که فاضلاب بیمارستانی قبل از تخلیه تصفیه گردد. هدف از این مطالعه تعیین بهترین منعقد کننده قبل و بعد از ازن زنی جهت پیش تصفیه فاضلاب بیمارستانی می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه از سیستم آزمایشگاهی شامل مولد ازن با ظرفیت go3/h5/ 15، راکتور واکنش با حجم یک لیتر و دستگاه جارتست با استفاده از منعقدکننده آلوم، کلرورفریک و پلی آلومینیوم کلراید (PAC) استفاده گردید. پارامتر مورد بررسی کدورت بود که بر اساس کتاب روش های استاندارد برای آزمایش های آب و فاضلاب اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که PAC به عنوان بهترین منعقدکننده قبل از ازن زنی فاضلاب بیمارستانی، با دوز 200 میلی گرم در لیتر همراه با پلی الکترولیت کاتیونی با دوز 1 میلی گرم در لیتر راندمان حذف کدورت را 2/99 درصد حاصل نمود. بعد از ازن زنی فاضلاب بیمارستانی، آلوم به عنوان بهترین منعقدکننده با دوز 200 میلی گرم در لیتر همراه با پلی الکترولیت کاتیونی 3/0 میلی گرم در لیتر راندمان حذف کدورت را 98/97 درصد حاصل نمود.
    نتیجه گیری
    PACو آلوم به ترتیب به عنوان بهترین منعقدکننده قبل از ازن زنی و بعد از ازن زنی فاضلاب بیمارستانی مشخص شدند و همچنین ازن زنی دوز مصرفی منعقدکننده ها را پایین آورد.
    کلیدواژگان: منعقدکننده، ازن زنی، فاضلاب بیمارستانی
  • مرتضی عالیقدری، صادق حضرتی، علی سخایی زاده، محمد سلیمان پور صفحه 69
    زمینه و هدف
    نیترات، یون مهم در ارزیابی کیفیت آب آشامیدنی است. غلظت بیش از حد مجاز آن در آب آشامیدنی، نشان دهنده آلوده شدن آب با فاضلاب های شهری، کشاورزی، صنعتی و... می باشد. مصرف آب حاوی غلظت زیاد نیترات (بیش از استانداردهای تعیین شده) اثرات نامطلوبی بر انسان دارد. این مطالعه با هدف اندازه گیری غلظت نیترات در منابع تامین کننده و شبکه توزیع آب آشامیدنی شهر اردبیل در طول چهار فصل از سال (1388-1387) انجام گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، تعداد 34 نمونه از 17حلقه چاه آب تامین کننده آب آشامیدنی (در تابستان و پاییز)، 44 نمونه از شبکه توزیع آب آشامیدنی شهراردبیل، 4 نمونه از آب خروجی تصفیه خانه و 4 نمونه از مخازن نگهداری آب در طول چهار فصل از سال (1388-1387) برداشت و به منظور تعیین غلظت نیترات مطابق با روش های استاندارد آنالیز گردید.
    یافته ها
    میانگین غلظت نیترات در چاه ها در محدوده mg/l08/47-095/7 و در شبکه 62/57-05/3 میلی گرم در لیتر بود. میانگین غلظت نیترات در مخازن و تصفیه خانه به ترتیب 95/9 و 31/12 میلی گرم در لیتر تعیین گردید.
    نتیجه گیری
    غلظت نیترات در تمام نمونه ها (به استثنای یک منطقه از شبکه توزیع آب آشامیدنی) کمتر از مقدار مجاز تعیین شده (توسط استاندارد ایران) برای این ترکیب شیمیایی در آب آشامیدنی بود. همچنین غلظت نیترات در یک چاه نزدیک به حداکثر مقدار مجاز این عنصر در آب آشامیدنی بود.
    کلیدواژگان: نیترات، منابع آب آشامیدنی، اردبیل
|
  • Momeniha F., Nabizadeh R., Mahvi A.H., Naseri S., Hasanvand , Rostami R Page 7
    Background And Objectives
    Along with industrial development, various pollutants release into the environment. The most toxic pollutants are Dioxins and Furans that enter to the environment from natural and anthropogenic sources. This study conducted to estimate Dioxin and Furan emission from various sources and determine source strength of pollutants in different provinces of Iran and their zoning in GIS.
    Methods
    In order to achieve study targets, emission sources of Dioxin and Furan were identified and necessary data was then gathered using UNEP prepared questionnaire from relevant organizations. Emission rates were estimated applying UNEP suggested emission factors. Collected data then processed using Excel and Arc GIS softwares.
    Results
    Total Dioxin and Furan emission was 1957 g for Iran in 2009. From this, 705.8, 0.5, 463.5, and 144.1 g were emitted to air, water, ground, and products, respectively and 643.2 g remain in residual ashes.
    Conclusion
    This study shows that the emission rate of Dioxin and Furan is very high in Iran and that appropriate management strategies are required to control these dangerous pollutants.
    Keywords: Pollutant, Dioxin, Furan, Emission sources, Iran, GIS
  • Shahriari A., Nafez A.H., Norouzi S., Heidari M Page 17
    Background And Objective
    Because of the health hazards associated with swimming pools, it is essential to monitor their water quality to insure safety of water and compliance with standards. This study aimed to survey water microbial quality of swimming pools in Gorgan during 2009 in terms of free chlorine residual and microbial indicators including Total Coliform, Fecal Coliform, Pseudomonas aeruginosa, and Fecal Streptococcus.
    Methods
    In a cross-sectional study, a total number of 209 samples were collected from all swimming pools in 2009. The samples were shipped to a laboratory (maintaining cold chain) to determine microbial quality. In addition, on-site measurements of free chlorine levels were made using special Kits based on the DPD colorimetric method.
    Results
    The Results showed that in 2009, chlorine levels in swimming pool waters in 25.84%, 74.16%, 67.94%, and 41.15% of samples, respectively, were 0, >0, >0.6 mg/l, and in an optimum range of.1-3 mg/l. 14.35%, 11.96%, 10.05%, and 8.13% of samples were contaminated to Total Coliform, Fecal Coliform, Pseudomonas aeruginosa, and Fecal Streptococcus, respectively. A significant relationship was found between microbial quality and free chlorine levels.
    Conclusion
    Some levels of microbial contamination were observed in swimming pools. Almost all the contaminations were occurred in those samples with no free chlorine residual. The residual chlorine yielded significant improvement in water quality of swimming pools in Gorgan. Since free chlorine was equal to zero in ~ 25% of samples, attention should be paid to keep free chlorine levels in allowable ranges.
    Keywords: Swimming Pools, Microbial Quality, Free Residual Chlorine, Gorgan
  • Alizadeh L., Akbarzade M., Ramzi M., Mirershadi F Page 27
    Background and Objectives
    Studies on relationships between maternal hemoglobin (Hb) level and adverse pregnancy outcomes have been inconsistent. The aim of this study was to examine the birth outcomes in pregnant women with normal hemoglobin level in the first trimester.
    Methods
    In this study, 108 healthy pregnant women with GA=10-14 weeks and Hb≥11g/dl were selected by cluster random sampling and followed till delivery. In addition to medical history and clinical examination, Hb test were performed at the end of first, second, and third trimesters and their association with birth outcomes were investigated. Statistical analyses were performed using SPSS software.
    Results
    The prevalence of anemia at second and third trimester were 27.9%, 12.7%, respectively. Hb concentration of 29.1% in second trimester and 5.8% in third trimester were higher than 13.2 g/dl.There were positive correlations between birth weight and the second (p=0.02) and third trimesters’ Hb concentrations (p=0.03). Moreover, the Apgar score of less than 8 significantly increased in women with Hb<11g/dl and Hb>13.2g/dl in the second trimester (p<0.001).
    Conclusion
    Our findings demonstrated that abnormal concentrations of Hb in second and third trimesters increased the risk of adverse birth outcomes in terms of LBW and low Apgar scores, so the control of Hb at these times is recommended.
    Keywords: Hemoglobin, Birth outcome, Pregnancy
  • Golstanifar H., Nasseri S., Mahvi A.H., Dehghani M.H., Asadi A Page 36
    Background and Objectives

    groundwater is considered as one of the most important sources for drinking water supply. Groundwater pollution is an important problem in many parts of the world and nitrate being the most common chemical contaminants in groundwater. High levels of nitrate in groundwater lead the ground water sources to be unusable. The objective of this study was to investigate the nitrate removal from groundwater using aluminum powder.

    Methods

    In this research, the possibility of nitrate removal from groundwater was studied using aluminum powder with 200-100 mesh size. Study was done in 250 ml bottles at temperature range of 20-25ċ. Nitrate concentrations determined using a spectrophotometer at 220 and 275 nm. All experiments were triplicate and the average of results was reported.

    Results

    The results of this study indicated that nitrate removal efficiency increases with increasing pH and adsorbent dose in a batch system. Maximum nitrate removal efficiency of 52% was achieved at 50 min contact time, pH of 10, and initial nitrate concentration of 100 mg/l as N. Nitrate removal efficiency increased by 20% when the concentration of aluminum powder increased from 0.5 to 1 g/L.

    Conclusion

    This method is recommended for removal of nitrate contamination from groundwater to be used for drinking and industrial purposes due to relatively low cost, ease of technique, safety and effectiveness of the method applied.

    Keywords: Nitrate, Aluminum powder, Aqueous solutions
  • Fazlzadeh Davil M., Mahvi A.H., Mazloomi S., Nabizadeh R., Younesian M., Nazmara S Page 45
    Background and Objectives
    Trihalomethanes in the form of chloroform, bromodichloromethane (BDCM), dibromochloromethane (DBCM), and bromoform.are a group of compounds that can form when the chlorine used to disinfect drinking water reacts with naturally occurring organic matter. Potential hazards and carcinogenic characteristics of THMs have already been recognized. Therefore, current study attempted to measure concentration of these compounds in output (drinking water) of Jlalieh water treatment plant.
    Methods
    In this study concentrations of trihalomethanes with chloroform index have been measured in the output of Jalalieh water treatment plant in 2009. Monthly water sampling carried out in morning. Samples were taken to the lab and sodium thiosulfate was used for de-chlorination of the water samples. Samples were analyzed in a time span of less than 6 hours using a GC set.
    Results
    The average concentration of chloroform in input crude water of Jalalieh water treatment plant was equal to 7.42 µg/l. The average pH value in input and output of water treatment plant was equal to 7.92, and 7.87, respectively.
    Conclusions
    The average concentration of chlorine in input and output of water treatment plant was equal to 0.73 mg/l, and 0.94 mg/l, respectively. Although concentration of free chlorine was 0.94 mg/l in output treated water, however, the chloroform concentration in output treated water was lower than the permissible value (200 µg/l) recommended by WHO for drinking water. The highest concentration of THMs was found in April.
    Keywords: Trihalomethanes, Drinking water, Chloroform, Residual chlorine
  • Mohammadi A., Amouei A., Asgharnia H., Fallah H., Mokari B Page 53
    Background and Objectives
    Clinical laboratory solid wastes contain important portion of municipal solid waste. These wastes include pathogenic agents, hazardous chemical compounds, and sharps that affect health of staffs and patients. This survey was performed to determine quality and quantity of solid wastes in Babol clinical laboratories.
    Methods
    In a descriptive and cross-sectional study 12 clinical laboratories were selected based on stratified sampling method. Total solid wastes of each laboratory was collected for 3 successive days and classified into 4 categories i.e. infectious wastes, chemical wastes, sharps, and general wastes according to their quality and hazard potential. Physical analysis of general wastes was carried out through weighing for different wastes using a digital scale.
    Results
    Average solid waste of each laboratory was 193.75 Kg per month for which general wastes, infectious wastes, chemical wastes and sharps comprised 38.67%, 51.92%, 4.64%, and 4.77%, respectively. Respective values of food wastes, paper and cardboard, plastic, glass, metal, and others in physical analysis of general wastes were 37.5%, 33.06%, 25.4%, 2.42%, 1.21%, and. 41 %. Maximum and minimum of solid waste produced were 1.03 and 16.50 Kg per day and average of solid waste per patient was determined as. 07 Kg per day.
    Conclusion
    Considering extensive amounts of infectious wastes produced in clinical laboratories and their hazards, continuous supervision of hazardous waste management is necessary in order to protect and promote health of staffs, patients, and customers of these places.
    Keywords: Clinical laboratory, Solid waste, Infectious waste, Babol
  • Alighadri M., Hazrati S., Sakhaiezadeh A., Soleymanpoor M Page 69
    Background and Objectives
    Nitrate is an important ion for evaluation of drinking water quality. Nitrate concentrations higher than the permitted limit is an indication of water pollution to urban, agricultural, and industrial wastewater. Consumption of water, containing nitrate levels of higher than the standard values, adversely affects human health. This research performed to determine nitrate concentration in drinking water supply sources and distribution network of Ardabil city during four seasons of 2008-2009.
    Methods
    In a descriptive cross-sectional study, nitrate levels were monitored in 34 samples from 17 wells supplying drinking water of Ardabil city, 44 from distribution network, 4 from water treatment plant effluent, and 4 samples from water reservoirs during the four seasons in 2008-2009. Analysis of nitrate ion was done according to standard methods.
    Results
    The average concentration of nitrate in wells and distribution network were in a range of 7.095-47.08 and 3.05-57.62 mg/l, respectively. Respective values for nitrate concentration in reservoirs and treatment plant output were on average 9.95 and 12.31mg/l.
    Conclusion
    Nitrate concentrations in all samples (except one sampling location in distribution network) were below the national standard levels set by Iranian Institute of Standards and Industrial Research. However in a well the nitrate concentrations were very close to the Maximum Contaminant Level.
    Keywords: Nitrate, Drinking Water Resources, Ardabil